Welkom!

Aanmelden

Welkom op deze website voor en over de familie Grijzenhout.
Onderstaand vindt u aanvullende informatie o.a. over de mogelijke herkomst van de naam Grijzenhout.
Wilt u meteen aan de slag, gebruik dan de zoekfunctie aan de rechterzijde.
Veel plezier toegewenst.

Barend Grijzenhout

Waar komt de naam Grijzenhout vandaan?

Hierover kunnen wij alleen maar speculeren.
De eerste vermelding van de naam Grijsenhout vinden we in 1721 in het gemeentearchief van Schiedam, als Hendrik Grijsenhout een jonge man uit Munsterland trouwt met Aegje Willems.
Pas in 1811, onder Napoleon, wordt het gebruik van een vaste achternaam verplicht,de Grijzenhouten gebruiken echter al vanaf hun aankomst in Nederland hun achternaam, afhankelijk van de ambtenaar gespeld als: Grisenhout, Grisenhaudt, Grijsenhout en nu dus Grijzenhout.
Omdat men vasthield aan de achternaam is het te verwachten dat deze naam voor hen een bepaalde betekenis of waarde gehad moet hebben.

- In publicaties met Nederlandse familienamen, wordt er meestal vanuit gegaan dat de naam te maken heeft met de Nederlandse bosbouw. Met de Duitse herkomst in gedachten is dit niet waarschijnlijk.

- Als we in het Munsterland op zoek gaan naar achternamen die lijken op de naam Grijzenhout, dan valt de naam Grieseholt op, die voorkomt in het gebied tussen Dortmund en Munster (Bork, stadt Selm en Cappenberg).
Uit het boek 'Bauernbefreiung auf Cappenberg' van Franz-Peter Kreutzkamp blijkt dat deze naam al sinds de late middeleeuwen in deze regio voorkomt, geschreven als: Gryseholt (1498), Gieseholt, Griseholt en Grieseholt.
Deze mensen waren lijfeigenen van het klooster Cappenberg. Een deel van de landerijen in dit gebied wordt door de lokale bevolking nog steeds als het "Grieseholt" ofwel "Grauer Wald" aangeduid, wat het "grijze bos" betekent.

- Een andere naam die opvalt is die van Grauerholz.
Deze naam zou komen van een middeleeuws landgoed in de buurt van Hessen, Duitsland. De scepter werd daar gezwaaid door een ridder met de naam "vom grauen Holze".
Zijn nakomelingen wilden in de 19e eeuw emigreren naar Amerika en trokken naar Bremerhaven. Door ziekte ging de overtocht voor een aantal van hen niet door en werden zij in quarantine geplaatst.
Er wonen vandaag de dag nog steeds Grauerholz'en in het noordelijk deel van Duitsland.

- Gaan wij vooral van de klanken in de naam Grijzenhout uit, dan gaan we naar de Duitse leerlooierij, waar men het woord "greisenhaut" gebruikt voor een oude, verslapte huid.
Vertaald zouden wij dan op de, niet aantrekkelijke, familienaam Oudvel uitkomen.

- Als minder serieuze optie is er nog het volgende verhaal:
De broers kwamen bij de burgerlijke stand waar men vroeg: "Wie is uw vader?". Omdat de communicatie wat gebrekkig verliep begrepen zij "Wie ist dein Vater?" wat zoveel betekent als "Hoe gaat het met uw vader?", waarop zij antwoordden: "Grijs en oud."

Hoe kom ik aan mijn informatie?

Het overgrote deel van de informatie is verzameld door mijn vader Frans Grijzenhout (1929-2000). Mijn vader was werkzaam op het landelijk bureau van de Nederlands Hervormde kerk, en kreeg daarbij vele namen onder ogen. Op een gegeven moment is hij in hun database op zoek gegaan naar de naam Grijzenhout en heeft geprobeerd de familiebanden te achterhalen. Dit is steeds verder uitgegroeid, tot bijv. het zoeken van de naam Grijzenhout in de diverse telefoonboeken aan toe. De parate kennis binnen de familie, in het speciaal die van zijn zus Annie, werd hierbij ook vaak ingeroepen.
Rond 1975 sloeg de vlam echt in de pan en werden de diverse gemeentearchieven, als het even mogelijk was, bezocht.
Tot aan zijn overlijden had hij, als hij op reis ging, altijd kopieen van de stamboom bij zich. Je kon immers altijd een ver familielid tegen het lijf lopen (wat nog vaak gebeurde ook).
Sinds de publicatie van de stamboom op het internet in 2001 krijg ik steeds meer informatie van (verre) familieleden, waarvoor dank!

Wat publiceer ik op deze pagina's?

Mijn streven is om een zo compleet mogelijk overzicht te krijgen en te geven van de familie Grijzenhout.
In verband met de privacy heb ik besloten om mij aan de gangbare regels te houden en van hen die leven alleen de doopnamen te vermelden. Indien er gegevens ontbreken of onjuist zijn, stuur mij dan a.u.b. even een e-mail met de juiste gegevens.
Een genealogisch werk is nooit compleet en daarom houd ik mij gaarne voor aanvulling aanbevolen.

Welk stamboom programma gebruik ik?

In het verleden ben ik begonnen met het programma Cumberland Family Tree. Dit was een Amerikaans programma welke ondertussen geen ondersteuning meer kent.
In 2012 is de overstap gemaakt naar het webbased programma van TNG. Een snelkoppeling naar hun site vindt u onderop deze pagina.

Wie ben ik?

Mijn naam is Barend Grijzenhout en ben de oudste zoon van Franciscus Grijzenhout (1929-2000) en Annie Zuidema.
Ik woon al bijna heel mijn leven in Delft, waar ik werk bij een middelgroot aannemingsbedrijf.
Daar ben ik verantwoordelijk voor de loon- / salarisadministratie en ben tevens systeembeheerder van het computernetwerk.

Contact

email imageAls u vragen heeft over of commentaar op de informatie van deze site, neem dan a.u.b. contact met ons op. We horen graag van u.